Cjepivo protiv svinjske gripe uzrokuje narkolepsiju?

Mediji su u tisini popratili rezultate istrazivanja Finskog Nacionalnog instituta za za zdravstvo i medicinsku skrb.

Cjepivo Pandemrix se koristilo protiv svinjske gripe. Pandemrix je jedno od cjepiva protiv H1N1 tipa gripe odobreno je od Europske komisije u rujnu 2009.godine a na preporuke Europske agencije za lijekove (EMEA). Cjepivo je odobreno za uporabu kod H1N1 pandemije gripe i kao službeno je proglašeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske unije (EU).

Švedska medicinska agencija (MPA) i Finski Nacionalni institut za zdravstvo i socijalnu skrb (THL) su počeli u kolovozu 2010 istragu o narkolepsiji (narkolepsija je kronični poremećaj spavanja ili dyssomnia) , koja se povezuje kao mogući uzrok nuspojava kod djece, na cjepivo Pandemrix protiv gripe. Usporedivši broj slučajeva prijavljenih između 2002. i 2009., sa 2010. godinom istraživači su utvrdili da se kod djece mlađe od 17 godina učestalost narkolepsije u jednoj godini povećala 17 puta.

U prvom razdoblju, omjer pojavljivanja bolesti je bio 0.31 posto na 100.000 ljudi, nakon cijepljenja u 2010., stopa je porasla na 5.3 posto. Kontroverzna izvješća o cjepiviu Pademrix, čije su korištenje zagovarali britanski i njemački farmaceutski lobiji koji su svojedobno usprkos očitim dokazima o nuspojavama i upitnoj učinkovitosti na tržište nezaustavljivo gurao Donald Rumsfeld.

Izvor: advance hr

Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti  čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisanii u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Pozivam sve  koji preuzimaju  tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da obavezno navedu izvor.

 

Oglasi

Oznake:, , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: