Hrvatski pršut i kulen još uvijek ne smiju u EU

Dacian Ciolos, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije,početkom travnja boravio je u Hrvatskoj,tom prilikom razgovarao je sa hrvatskim dužnosnicima
o utvrđivanju uvjeta za izvoz živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz Hrvatske u zemlje Europske unije.Zabrana izvoza svinja iz Hrvatsku još je uvijek na snazi, to stanje traje, jer po mišljenju Europske komisije, stanje u vezi s klasičnom svinjskom kugom još nije zdravstveno zadovoljavajuće. Hrvatskim proizvođače svinja i svinjskog mesa, kojima je već sedam godina na snazi zabrana izvoza u zemlje EU jer se utvrdilo da se u Hrvatskoj protiv svinjske kuge borilo cijepljenjem životinja, što je zabranjeno u EU-u. U međuvremenu se prestalo s cijepljenjem, no EU nikako da omogući ponovni izvoz na to tržište.
Po dokumentima iz Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja zadnji slučaj klasične svinjske kuge u domaćih svinja potvrđen je 3. ožujka 2008. godine na području Međimurske
županije. Nepostojanje infekcije KSK u domaćih svinja potvrđuje se godišnjim aktivnim serološkim te
aktivnim i pasivnim virološkim nadziranjem KSK.Politika kontrole klasične svinjske kuge (KSK), bez preventivnog cijepljenja, provodi se u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2005. godine.
Hrvatska je još prije sedam godina prestala cijepiti svinje protiv svinjske kuge, što je bio uvjet za izvoz svinjskog mesa u EU sada je povjerenik Dacian Cioloş nakon susreta s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom izjavio da ‘Hrvatska mora dokazati da je iskorijenila virus svinjske kuge i da neće biti nikakvih rizika za zemlje EU-a. To što ih više ne cijepite protiv svinjske kuge, ne znači da nema rizika. Dokažite da su svinje iz uzgoja razdvojene od divljih.’ ??????
S obzirom da inkubacija virusa traje 3 do 6, a najviše 35 dana te da slucaj svinjske kuge zadnji put u Republici Hrvatskoj je zabilježen 2008 godine,ova izjava zvuci nevjerovatno!
Sve glasniji su i domaći proizođači koji su dovedeni na rub propasti i smatraju da naša politika pogoduje uvoznicima,sto dovodi do rapidnog opadanja broja proizvođača i broja svinja u Hrvatskoj.
Ovakvi postupci Europske komisije bacaju posve drugo svjetlo i na reklamne kampanje Vlada Republike Hrvatske koje su vođene za ulazak u EU a u kojima se posebno naglašavano da će Hrvatska biti ravnopravan partner u EU i da će se”cijeniti” hrvatske autohtoni proizvode tipa istarkog pršuta i slavonskog kulena,koji su obilno korišteni u propagandi a u stvari im je izvoz u EU zabranjen već 7 godina.

izvor:Ministarstvo poljoprivrede ribarstvai ruralnog razvoja

Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisanii u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor.

Oglasi

Oznake:, , , , , ,

One response to “Hrvatski pršut i kulen još uvijek ne smiju u EU”

  1. Anonimno says :

    kad je preslan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: