Mit o kineskoj ekonomiji

Business Insider prenosi zanimljive tvrdnje CLSA-ovog ekonomiste  Andya Rothmana,on vjeruje da je najveća zabluda o kineskoj ekonomiji to što je opće mišljenje da je njezin glavni pokretač izvoz,objašnjava da su domaće investicije i domaća potrošnja glavni pokretač kineskog ekonomskog rasta.

Svoju tvrdnju tumači na  na primjeru Applovog iPad-a.

 

 

Andy kaže da kada iPad napušta Kinu ima vrijednost od 250 dolara.Kao što je vidljivo na slici .Samo 2% vrijednosti otpada na Kinu,otprilike isti iznos na Tajvan a na Južnu Koreju čak 7% jer djelovi za iPod se proizvode u Samsungu i LG-u pa se onda šalju u Kinu.Najveći dio kolača ide Applu i distributerima.

 

 

 

Na drugoj slici je prakazn Kinseki rast BDP-a od 1996 godine. U vremenu prije gospodarske krize kineski BDP-e je prosječno rastao oko 10 % ali samo oko 1% od tog rasta dolazi od izvoza a ostalo od investicija i vlastite potrošnje.

izvor:Business Insider

Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisani u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Urednik, autori i suradnici ni u kojem slučaju nisu odgovorni za sadržaj komentara korisnika/čitatelja iznesenih na blogu.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor

 

 

Oglasi

Oznake:, , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: