Pravda? Ma to je nešto za bogate

Prvog rujna 2011 godine na snagu je stupio novi Zakon o kaznenom postupku, prema kojemu su se do tada procesuirali samo predmeti u nadležnosti USKOK-a.Tada je dio javnosti upozoravao da Zakon krši ljudska prava te da je od Ustavnog suda traženo da ocijene ustavnost niza odredbi Zakona o kaznenom postupku,međutim iako je struka više puta upozoravala da takav zakon nije dobro rješenje za probleme u pravosuđu on je stupio na snagu.
Ustavni sud RH bez obzira na činjenicu što se radi o zakonu izuzetne važnosti do danas nije donio odluku povodom te inicijative.

Sanader,Polančec…. i ostali politicari/tajkuni u djelu javnosti se  koriste da bi se opravdao ovaj represivni zakon.Za procesuiranje politicara i tajkuna  je najbitnije neovisno sudstvo.U nekim procesima protiv korupcije i djela iz gospodarskog kriminala gdje su optuženici bili visoko pozicionirane osobe vidljivo je da su prijave tih djela i dokazi oko počinjenja istih bili prikupljeni daleko prije donosenja “novog” kaznenog zakona ali postupci su “čekali” u ladicama.

Statistički pokazatelji o uspjehu državnog odvjetništva(gdje je  najviše optuženih običnih građana) iz kojih se vidi da kroz dulje vrijeme kazneni postupci završavaju osuđujućim presudama u iznimno visokom postotku (između 85% i 87%) dovode u sumnju  tezu kako je  stari Zakon o kaznenom postupku  razlog neuspješnosti borbe države protiv kriminaliteta.

Također gledajući prorast broja zatvorenika koji je od 2001 do 2010 godine porastao gotovo 100% pa se može pretpostaviti da “pravne institucije” (u vezi kažnjavanja “običnog čovjeka”) učinkovito obavljale posao i prije “novog” Zakona.

Nemojte zaboraviti da velika vecina optuzenih nisu politicari i tajkuni nego obicni “mali ljudi” kojima se sa primjenom ovakvih zakona sve više krše njihova osnovna ljudska i ustavna prava.

Novi ZKP   radi razliku među optuženicima.
Prema novom ZKP-u odvjetnicima se nudi pravo na vlastitu istragu koju mogu voditi paralelno s tužiteljima. Te samostalne istrage bit će luksuz kojeg će si samo neki  moći priuštiti. S jedne strane imate DORH koji ima neograničena novčana sredstva,tajkune kojima novac također nije problem i “obične ljude” koji jedva spajaju kraj sa krajem…Dodajte uz sve to i poskupljenja pristojbi za sudske procese pa pretpostavite tko će “dobivati” najveće kazne odnosno tko će imati “pravednije” suđenje.

Još neke od zamjerki novom ZKP-u
-nezakonito prikupljeni dokazi nisu se smjeli upotrebljavati na sudu, a sada se – prema novom Zakonu smiju
-DORH pojavljuje u dvostrukoj ulozi – kao tijelo koje provodi kazneni progon, ali i istragu.
-Odvjetnicima je uskraćeno pravo da sudjeluju u svim fazama postupka –  pa im DORH može čak uskratiti i uvid u spis.
-neravnopravnost kod istrage(istraga koju provode odvjetnici je samo bilješka u sudskom procesu a istraga koju provodi DORH dokaz je u postupku.
-kada policija po nalogu DORH-a saslušava svjedoke, obrana ne smije prisustvovati tim ispitivanjima, pa su moguće razne manipulacije…….
-tužitelj može naložiti da se razgovori branitelja i uhićenika prisluškuju i nadzire njihovo dopisivanje

izvor:

Izvješće DORH-a za 2010 godinu,Izješće o stanju i radu kaznionica,zatvora i odgojnih ustanova za 2010   godinu,jutarnji.hr,vecernji.hr,tportal.hr,slobodnadalmacija.hr


Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisani u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Urednik, autori i suradnici ni u kojem slučaju nisu odgovorni za sadržaj komentara korisnika/čitatelja iznesenih na blogu.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor

Oglasi

Oznake:, , , , , , , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: