Cenzura u Hrvatskoj

Hrvatska se u izvješću udruge “Reporteri bez granica”  za 2011-2012 godinu  nalazi na 68 mjestu. Drštvo na ljestvici joj prave zemalja tipa Maurtenije,Burkine Faso,Mozambika…Od zemlja ex Jugoslavije, u uspredbi sa Hrvatskom, bolje pozicionirane su Slovenija (36 mjesto) i Bosna i Hercegovina (59.  mjesto) a losije pozicionirane  zemlje su Srbija (80. mjesto) ,Makedonija (94.mjesto) i Crna Gora (107. mjesto).
Hrvatska po slobodi medija bilježi pad od 5 mjesta u odnosu na 2010 godinu kada je bila na 63 mjestu.

FOTO:Reporters Without Borders

Denis Latin,Željko Peratović,Domagoj Margetić,Ana Jelinić……samo su neki od novinara koji su na svojoj koži osjetili kako izgleda kada govorite i pišete o “nedopuštenim temama.”Njihove sudbine i problemi koje su imali i koje imaju su najbolji pokazatelj koliko su moćni neki lobiji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je”normalno” da se mediji koriste za sve vrste razračunavanja,”normalno” je da izdavači pogoduju moćnim oglašivačkim tvrtkama, “normalno” je da mediji  pogoduju političarima.

Medijski odlično odrađene kampanje su pristupanje Hrvatske u EU i NATO,to su kampamje u kojima je velika vecina medija pristrano radila reportaze,dok je mala ili nikakva vaznost davana argumetiranim raspravama.Dan,danas , većini građana nisu poznate obveze koje će Hrvatska morati ispoštovati ulaskom u EU i kako će se to odraziti na njihov život i standard.
Prilikom kampanje za ulazak Hrvatske u EU  vrlo često su bile plasirane informacije koje su iskrivljene, manipulativne i pristrane.
Jedan od primjera  “anketa/istraživanja” koje su se tada pojavljivale u medijima : “kako su građani koji daju potporu  EU  iznadprosječno visokoobrazovani, s plaćom od 6000 kuna na više….a protivnici” EU-a su oni sa osnovnom školom, primanjima do 4000 kuna, radnici i kućanice“……s obzirom da nisu poznati podaci na koji nacin su rađene ankete-istraživnja,(kako su odabrali ispitanike,koji uzorak ispitanika,na koji su način provjeravali podatake,tko je narucio ispitivanje…)…..pretpostavljam da je veliki dio takvih i  slicnih “anketa” plasiran samo zbog manipulacije građanima.O ulasku Hrvatske u NATO čak nije bilo ni referenduma,a u medijskim “analizama” je prikazivana samo jedna strana.

Iako je  Hrvatska u vrhu EU-a po siromaštvu,iako ima vrlo visoku nezaposlenost,iako je zemlja osiromašena pretvorbom,trebao bi postojati javni interes da se kvalitetno obrade ekonomske teme i teme socijalnih prava.Nažalost, vrlo često teme iz ekonomije,socijale i prava obrađuju novinari koji nisu “specijalizirani”,takvi novinari zbog kompleksnosti takvih područja,teme obrađuju senzacionalistički i u njihovim reportažama se “gube bitne stvari”.Pogledajte način kako se izvještava o nezdovoljstvu građana u Italiji,Rumunjskoj,Španjolskoj,Grčkoj,Belgiji…ako se uopće izvještava o takvim temama one su “gurnute na nevažne pozicije” ili se o njima izvještava u 2 ili 3 rečenice,(uzroci koji su doveli do tih nezadovoljstava,važeći zakoni,ekonomsko okruženje,usporedba sa drugima….to kod većine novinara ne postoji).
Obratite pozornost na medijske blokade. Primjer su studentski prosjedi  u Kanadi,gdje su studenti pokazali nazadovoljstvo povećanjem školarina a u njihovim zahtjevima su ih podržali i drugi građani,takvim temama u Hrvatskoj se bavi samo nekoliko medija.

Neki novinari svakako bi se trebali prisjetiti novinarske etike i poraditi na boljem čuvanju ugleda i dostojanstva profesije a mnogi politicari,”poduzetnici”, izdavači….neka pročitaju 38. članak Ustava Republike Hrvatske.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

FOTO:Reporters Without Borders

izvor:Reporters Without Borders


Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisani u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Urednik, autori i suradnici ni u kojem slučaju nisu odgovorni za sadržaj komentara korisnika/čitatelja iznesenih na blogu.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor

Oglasi

Oznake:, , , , , , , , , , , , , ,

One response to “Cenzura u Hrvatskoj”

 1. izmedju redaka says :

  The title of your home page

  You could put your verification ID in a
  comment

  Or, in its own meta tag

  Or, as one of your keywords

  Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: