Zlato,zlato,zlato….

2005. godine prema statistikama MUP RH-a opljčkano je 195 kladionica, 2006. godine dolazi do velikog povećanja broja pljački ,te je godine zabilježeno 306 pljački kladionica. Sabor je zbog povećanja sigurnosti izmijenio Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, čime je uvedena obveza novčarskih ustanova da svoje djelatnike zaštite neprobojnim pregradama, da dojavne sustave spoje na centralni sustav, dok se svaki prijevoz novca iznad 800 tisuća kuna mora obavljati blindiranim vozilom,a za transporte iznosa većeg od 150 tisuća kuna obvezno je koristiti GPS sustav ili elektrokemijskim uređajem, a policajcima je omogućeno da ulaze u novčarske ustanove i nadziru poštuju li one spomenute mjere.Na kladionice se Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju primjenjuje od 01.srpnja 2006. i doveo je do velikog smanjenja broja pljački,pa je tako u 2011. godini zabilježeno “samo” 133 opljačkane  kladionice.
razbojnistva prema mjestu izvrsenja_izmedjuredaka.wordpress.comizvor:MUP RH – Tajništvo ministarstva – Odjel za strateško planiranje, analitiku i razvoj

Posljednje 2-3 godine u Hrvatskoj dolazi do naglog širenja tvrtki za otkup zlata a njihove poslovnice su česta meta pljački,iako rade sa većim novčanim iznosima i plemenitim kovinama na njihove poslovnice se ne odnosi Zakon  o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima.Mnogi mediji su pisali o zabrinjavajućem porastu kaznenih djela vezanih uz zlato i manjkavim propsima kojima se regulira tržište plemenitih metala.

Sa više strana se mogla čuti traženja da se policija aktivnije uključi u sprječavanje kriminalnih radnji vezanih uz zlato. Smješno je da srpska i bosanska policija i carinske službe  mogu pohvaliti sa kilogramima zapljenjenog zlata (pa čak da love i naše državljane  “Srbijanska policija uhitila hrvatski bračni par koji je krijumčario zlato”)
http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Srbijanska-policija-uhitila-hrvatski-bracni-par-koji-je-krijumcario-zlato 

dok s druge strane naše službe imaju znatno skromnije rezultate(sudeći prema zapljenama).

Pregled  članaka na temu otkupa zlata

Sven Sambunjak savjetnik za ulaganje u zlato  u članku Slobodne Dalmacije,”Hrvatska je najjeftiniji europski rudnik zlata” , tvrdi  su zakonska rješenja vezana uz tržište plemenitih kovina (osobito kada je riječ o porezima) spadaju među najgore na svijetu.Sudski vještak za zlato i plemenite kovine Marijo Crkvenac,je mišljenja da otkupne stanice neće dugo opstati a da sve to aludira na propuste u zakonu i na pranje novca.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/183080/Default.aspx

Željko Peratović na saitu 45lines.com obrađuje temu otkupa zlata u članku “Je li odzvonilo suradnji mafije i službi sigurnosti?”
Citat iz članka:
Predstavništva FBI-a i DEA-e, američkih sigurnosnih agencija u Evropi već dulje upozoravaju našu policiju i sigurnosne agencije da se
se u preko nekih hrvatskih kockarnica i otkupljivačnica zlata pere prljav novac od preprodaje droge, a da neki otkupljivači zlata, osim toga otkupljuju ukradeno zlato i svo otkupljeno zlato preprodaju u Kinu.”
http://www.45lines.com/money/item/268-jel-odzvonilo-suradnji-mafije-i-sluzbi-sigurnosti

Jutarnji list donosi priču o bivšem djelatniku tvrtke za otkup plemenitih metala koji je provalio u poslovnicu gdje je radio i ukrao “razne kartice kojima se služe djelatnici te tvrtke prilikom isplate veće svote novca” u članku se nažalost ne govori o kakvim je karticama rječ?S obzirom da se građanima otkup zlata može plaćati sa gotovim novcem ili uplatom na njihov tekući račun. Kakve su  “kartice za isplate veće svote novca”?
http://www.jutarnji.hr/argentum-pokrao-bivsi-zaposlenik-nakon-otkaza–zatecen-s-prstima-u-pekmezu/1049324/

Interesantna priča je bila objavljena na Index.hr pod naslovom “Kako je policija izgubila kilogram zlata?”
Radnici Tehničke jedinice Šibenik na autocesti su pronašli oko kilogram zlata o tome su obavjestili policiju i predali im pronađeno zlato.Kada su novinari provjeravali informacije o pronalsku zlata u policijskim postajama tvrdili su da takav događaj nemaju u evidencijama…činilo se da je zlato “dobilo noge”.Nakon objave teksta na Indexu policija je  utvrdila kako se  ne radi o zlatu nego o bižuteriji….radnici koji su pronašli paket tvrde da su policijske tvrdnje smiješne.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-policija-izgubila-kilogram-zlata-koji-su-na-autocesti-pronasli-sibenski-cestari/427106.aspx

Vlasnici i odgovorne osobe tvrtki za otkup zlata rijetko medijski istupaju,a kada daju izjave za medije ističu da rade po zakonu i negiraju optužbe koje se o njima pojavljuju u medijima,a za negativnu sliku o njima u medijima optužuju neke zlatare i otkupljivače koji “na crno” otkupljuju zlato.

Hoće li biti promjena vezanih uz zakonsku regulativu tržišta plemenitih metala prije nego Hrvatska uđe u Europsku uniju?Hoće li policija povećati svoje aktivnosti u suzbijanju kriminala vezanog uz crno tržište plemenitih kovina?Hoće li na tvrtke za otkup plemenitih metala početi vrijediti Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima?

U nastavku su linkovi na zapljene zlata (veće od kilograma) u Bosni i Srbiji,s druge strane autor teksta u zadnjih 2-3 godine nije mogao naći niti jednu tako veliku zapljenu u Hrvatskoj .

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/305423/Svercera-zlata-triput-vise-jer-je-nakit-u-EU-sve-skuplji
http://www.kurir-info.rs/na-gradini-sprecen-sverc-zlata-i-srebra-clanak-264676
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/55746-dilera-oduzeto-sest-kilograma-zlata.html
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/304298/Krijumcarili-zlatne-poluge
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/308598/Zaplenjeno-zlato-vredno-30000-evra

Čudno???

izvor:MUP RH – Tajništvo ministarstva – Odjel za strateško planiranje, analitiku i razvoj,Večernji list,Jutarnji list,Slobodna Dalmacija,Novi list,45lines.com,Index.hr


Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisani u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Urednik, autori i suradnici ni u kojem slučaju nisu odgovorni za sadržaj komentara korisnika/čitatelja iznesenih na blogu.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor

Oznake:, , , , , , , , , , ,

2 responses to “Zlato,zlato,zlato….”

  1. otkup zlata says :

    Nije sve kako se čini ..

Trackbacks / Pingbacks

  1. Zlato,zlato,zlato…. | Članci - 5 rujna, 2012

Komentiraj