Zviždačica

Kathryn Bolkovac (hrvatskog podrijetla,djed joj je bio Hrvat koji je u SAD-e došao 1920 godine) 1999. godine otišla je u Bosnu kao dio UN-ove misije.Prije odlaska u Bosnu bila je policajac u Nebraski.Privatna kompanija ju je angažirala da ide u misiju a Bosnu.Tjekom boravka u Bosni Kathryn je otkrila  da su njezini kolege iz UN misije kupovali maloljetnice za seks i pomagali oko organiziranja prostitucije a vrh UN-a sve je to prikrivao.Zbog svojih otkrića dobila otkaz. Bolkovac je mišljenja da policajci ne bi trebali biti dio neke privatne vojske jer su oni odgovani  samo svojim privatnim korporacijama .Plaćenici koji rade u stranim zemljama mogu raditi za vladu ili za vojsku, mogu biti naoružani i nositi uniformu, ali se i dalje smatraju civilima.  Ako ih se rasporedi u stranoj zemlji, imaju neku vrstu diplomatskog imiuniteta i ne može im se suditi prema lokalnim zakonoma. Za događanja u Bosni nitko nije sudski odgovarao.Optužbe za seksualno zlostavljanje i povredu ljudskih prava od strane UN-ovih mirovnih snaga izašle su na vidjelo u Kongu, Sierra Leone, Burundi, Gvineji, Nigeriji, Liberiji, Bosni, Kosovu, Haitiju, Kambođi, Kolumbiji, Sudanu, Iraku i Afganistanu.
Prema njezinim iskustivma je snimljen film ,politički triler ‘Zviždačica’ (The Whistleblower ) .
Bolkovac je koautor knjige The Whistleblower: Sex Trafficking, Military Contractors And One Woman’s Fight For Justice.

The Whistleblower – Movie Trailer

izvor:libela.org


Samo prihvaćanjem ovih uvjeta možete nastaviti čitanje sadržaja na ovom blogu. Ako se ne slažete s uvjetima navedenima niže, molim Vas da ne čitate izložene tekstove i napustite ovaj blog.
Autor tekstovima iznosi svoje misljenje i svoja videnja.Svi tekstovi su pisani u dobroj vjeri,ali autor ne preuzima odgovornost za njihovu tocnost.Molim citatelje da upozore na podatke i analize za koje smatraju da su pogresni.

Urednik, autori i suradnici ni u kojem slučaju nisu odgovorni za sadržaj komentara korisnika/čitatelja iznesenih na blogu.

Pozivam sve koji preuzimaju tekstove ili njegove dijelove originalno objavljenih na ovim stranicama da navedu izvor

Oglasi

Oznake:, , , , , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: